Kötelező lesz a tolatókamera?

2013.09.27. 08:29

Mialatt Európában egyre inkább terjed, az Egyesült Államokban a közeljövőben már arról dönthetnek, hogy kötelezővé tegyék az autókban a tolatókamerát. A Közlekedési Minisztériumon nagy a nyomás: egyes érdekképviseletek törvénybe iktatnák, az autógyárak szerint ez egyelőre nem szükséges.

A különféle érdekképviseletek az USA Közlekedési Minisztériumánál verik az ajtót, mondván az – új autók többségéhez jelenleg extra felszereltség részeként kérhető – tolatókamera kötelezővé tételével rengeteg balesetet lehetne megelőzni, sok életet megmentve így. Érveik logikusak, az autógyárak véleménye azonban egybehangzóan a kötelező kamera ellen szól. Azt mondják, aki szükségét érzi, felárért a kínálat javához kérheti, ezért ahogy eddig sem volt, ezután sem lesz szükség törvényi szabályozásra.

A döntéshozatalban illetékesek 2015. januárjára tolták a rendelet megalkotását, ekkora türelme azonban nincs a sürgetőknek, akik a Manhattani Fellebbviteli Bírósághoz eljuttatott petíciójukban mindössze kilencven napos határidőt szabtak a megoldásra. Noha ez nagyon szűknek tűnik, még az sem kizárt, hogy három hónap múlva a tolatókamera már épp úgy nélkülözhetetlen eleme lesz egy új autónak az Államokban, mint a kerék vagy a kormány – bár a szabályozás pontos technikai részletei egyelőre nem tisztázottak.