A világ legdrágább autója már 11 milliárdot ér

2013.10.03. 15:22

Megdöbbentő magasságokba emelkedik egyes különleges autóritkaságok ára. A legértékesebb modell kétségkívül a Ferrari 250 GTO, ez tartotta a rekordot eddig is, 35 millió dolláros, azaz 7,6 milliárd forintnak megfelelő eladási árral, ám most egy másik példány ennek az összegnek a másfélszereséért cserélt gazdát.

A kérdéses autó egy 1963-as példány, amellyel annak idején Jean Guichet nyerte meg a Tour de France utcau autóversenyt. Az 5111-es alvázszámú autó eddig Paul Pappalardo birtokában volt – ő adta el egy egyelőre ismeretlen vásárlónak, a hírek szerint 52 millió dollárért. Ennyit még egyetlen személyautóért sem adtak, sem névleges, sem valós értékben. Úgy néz ki, a 250 GTO-k árfolyama most ismét meredek emelkedésben van, különösen azoké, amelyeknek ismert a történetük és nagyrészt az eredeti alkatrészeket tartalmazzák még, így egyes elemzők szerint nem lehetetlen, hogy még ebben az évtizedben megkötik egy ilyen autóra az első 100 millió dolláros üzletet.

Nehéz megmagyarázni, hogy miért épp a Ferrari GTO tartja a rekordot, hisz messze nem ez a legritkább autó – még csak nem is a legritkább Ferrari – és műszaki szempontból sem különlegesebb, mint mondjuk az azonos korszakban készült többi verseny-Ferrari. Mégis szinte évente cserél gazdát egy-egy, mindig a korábbinál még magasabb áron, lassan nagyságrendekkel drágábban, mint bármilyen más autóritkaság.