2013.10.07. 15:52

Meglehetősen megdöbbentő látvány a Type 05 önjáró löveg a kínai forgalomban: a páncélozott szörnyeteg kétszer olyan széles és háromszor olyan magas, mint akár a nagyobb személyautók. Ilyesmi valószínűleg Kínában is csak elvétve fordul elő – az efféle katonai járművek ott is rendőri kísérettel, konvojban közlekednek akkor is, ha lábon mennek valahová.

A felvétel más csak azért is érdekes, mert a Type 05 a kínai hadsereg egyik legkorszerűbb fegyvere: az önjáró löveg 2007-ben állt rendszerbe a Kínai Népköztársaság szárazföldi erőinél, és jelenleg legalább 200 teljesít szolgálatot. Az elsősorban távoli tűztámogatásra alkalmas járművön egy 155 mm-es ágyú található, amely automata töltőberendezésének köszönhetően percenként akár tíz lövés leadására is képes, a hatásos lőtávolsága pedig 50 km. A legtöbb ilyen löveg egyébként az orosz-kínai határon teljesít szolgálatot, ami érthető, tekintve hogy a határ másik oldalán is hasonló arzenál található.

A Type 05 persze nem valami fürge – a végsebessége csupán 40 km/h – de valószínűtlen, hogy bármely körülötte közlekedőnek problémát okozna ezzel: nyilván mindenki sokkal inkább biztonságban érzi magát mögötte, mint előtte.