Alfa Giulia – a legkeményebb dió

2013.11.04. 17:40

A Fiat csoport vezető tervezője, Lorenzo Ramaciotti nyilatkozott a hamarosan bemutatkozó típusról – azt mondja, ilyen nehéz feladata talán évtizedek óta nem volt az Alfa tervezőinek.

Természetesen meg is magyarázta, mire is gondol pontosan. „Soha nem kellett ennyi elvárásnak megfelelnünk. Olyan formát kellett készítenünk, amely korszerű és izgalmas, ugyanakkor időtálló.” – mondta Ramaciotti. Ám nem ez az egyedüli kihívás. Míg az Alfa tervezőinek korábban elsősorban az európai vásárlók ízlésvilágát kellett figyelembe venniük, az új modell már Észak-Amerikában, és valószínűleg Kínában is kapható lesz. Épp ezért tartott ilyen sokáig a fejlesztés: az olasz tervezőknek egyszer már át kellett rajzolniuk a típust, mivel az elemzések azt mutatták, hogy az amerikai vásárlók tetszését nem nyerte el az első változat.

Az Alfa Romeo márka amerikai visszatérése közel egy évtizede napirenden van, de megfelelő típusok híján eddig nem került rá sor. Az amerikai piacon ugyanis nem elegendő egy Giulietta, illetve egy 159/Giulia méretű modell, szükség van egy nagyobb, tágasabb típusra is, hogy teljes legyen a paletta. A 166-os gyártásának leállítása óta viszont nem készül ilyen – ha minden igaz, a nagyobb típus fejlesztése is folyik már, méghozzá a Maserati Ghibli műszaki alapjain.