Óriási rendőrkocsi, leszorításra is

2013.11.11. 17:04

A General Motors bemutatta legújabb rendőrségi használatra szánt modelljét a Las Vegas-i SEMA Show-n. Bár a kiállítás elsődleges témája a tuning, a Chevrolet Tahoe PPV is jól passzol a képbe, hisz a a gyári mérnökök alaposan átdolgozták, hogy bírja a rendőrségi szolgálattal járó igénybevételt.

Az új járőrkocsiba, amely egyaránt elérhető lesz két- és négykerék-hajtással, az 5,3 literes V8-as kerül, amely jelenleg épp az Ecotec3 nevet viseli. A jól ismert blokknak ez a kivitele 355 lóerő és 519 Nm leadására képes, és egy, a rendőrségi használatnak megfelelően áttételezett, hatfokozatú automata váltón keresztül hajtja az autót. Bár az alvázas felépítés és az autóhoz passzoló, viszonylag magas oldalfalú gumik nem igazán tűnnek alkalmasnak a száguldásra, a tervezők a karosszéria merevítésével, hatásosabb fékek beépítésével és menetstabilizáló illetve borulásgátló rendszerekkel igyekeztek alkalmasabbá tenni a Tahoe-t azokra az esetekre, ha a szerv autós üldözéssel kénytelen érvényt szerezni a törvénynek. Ugyanezt a célt szolgálja az autó elejére szerelt masszív lökővas is, amellyel a kiforgatásos gyorshajtó-fogási technika az rendőrkocsi épségének veszélyeztetése nélkül alkalmazható.

Emellett persze nagyobb teherbírású elektromos hálózatot és egy második akkumulátort is beépítettek, hogy biztosítsák a rendőrségi kommunikációs rendszer és a fényhíd megfelelő áramellátását. A kiállítási autót egyelőre tanulmánynak nevezi a GM, de egész biztos, hogy lesz szériaváltozat is, hisz az amerikai rendőrségek és egyéb kormányügynökségek szívesen használnak ilyen átalakított terepjárókat, és csak az Egyesült Államokban 70-80 ezer rendőrautó fogy éves szinten.