2013.11.18. 15:10

A legtöbb szériamodell – még a legextrémebb sportkocsik is – egy rakás kompromisszum eredménye. Az eredeti elképzelésbe beleszólnak a piszkos anyagiak, a műszaki lehetőségek korlátai és még számos más tényező. Így még a legradikálisabb modellek karaktere is sokat tompul, mire kézzelfogható, megvásárolható termék lesz belőle. Kivéve ezt az autót: az AMG Vision Gran Turismónak csupán egyetlen szempontnak kell megfelelnie: szeressenek bele minél többen.

Bár a tanulmányt elsősorban azért hozták létre, hogy a Gran Turismo című Playstation-játékban legyen egy soha nem látott, bármelyik utcai modellnél érdekesebb külsejű Mercedes is, a radikális formát mégis kézzelfogható formába öntik. Igaz, egyelőre csak egy 1:1-es méretarányú makett készül az új, kaliforniai Mercedes központ megnyitójára, de valószínűleg így is ez lesz az egyetlen Gran Turismo 6 álomautó, amely nem csak virtuálisan létezik majd.

Bár működő változat csak a játékban lesz, műszaki specifikációkra így is szükség van a reális modellezéshez. Abban persze nincs semmi meglepő, hogy az AMG az SLS sportkocsiéhoz hasonló tulajdonságokkal ruházta fel az amúgy is sirályszárnyas és orrmotoros modellt. Az orrába így egy 580 lóerős V8-ast képzelhetünk, a polírozott alumíniummal burkolt jármű tömege pedig 1384 képzelt kilogramm lesz – legalábbis ezekből az adatokból, és számos másikból számolja majd a szimuláció, hogy hogyan viselkedjen az álom-Mercedes a digitális aszfalton.

A Vision Gran Turismo a GT6-forgalmazásának megkezdésével egy időben, 2013 december 6-án kerül majd első felhasználóihoz.