Zöld utat kapott az Audi Q1

2013.12.02. 16:19

Ez már nem csupán pletyka: az Audi hivatalos közleményben jelentette be, hogy 2016-ban sorozatgyártásra kész lesz a hobbiterepjáró-sorozat legkisebb tagja, a Q1.

Eddig nem volt egyértelmű, hogy az Audi készít-e még kisebb szabadidő-autót, de úgy néz ki, a fejlesztésre szánt hihetetlen összegből erre is futja. Az Audi nem aprózza el: a jelenlegi, 49 modellből álló paletta is párját ritkítja, de 2020-ra ez a szám 60-ra nő. Ennek a bővítésnek a részeként készül el a Q1-es is, amely az Audi igazgatótanácsának elnöke, Rupert Stadler szerint a márka hobbiterepjáró-stratégiájának egyik alapköve lesz. Emellett azt is elárulta, hogy a típust már a szabvány keresztben álló motoros padlólemezre – az MQB-re – épül. Már a gyártás helyszínét is kiválasztották: Ingolstadtban, az Audi központi üzemében gyártják majd, az A3, az A4 és az A5 sorozat mellett.

Részleteket egyelőre nem árultak el, de az szinte biztos, hogy egy VW Polo méretű, 4 méter körüli hosszúságú modellről lesz szó, első- vagy összkerék-hajtással. Arra is jelentős esély van, hogy a VW csoport más márkái is bemutatják saját, olcsóbb kivitelű modelljeiket a Q1 műszaki alapjain.