Megmutatták az új Red Bull szupersportkocsit

2013.12.03. 16:10

A merész sportkocsi a Red Bull X2014 nevet kapta, és elődjéhez, az X1-hez hasonlóan csak virtuálisan létezik, viszont a Gran Turismo 6-ban bárki vezetheti majd.

Míg az AMG először készített fantázia-autót az egyik legismertebb konzolos autószimulátorhoz, a Red Bull már a második ilyen autót adja hozzá a játékhoz. Az X2014 sok tekintetben emlékeztet az előző X1-re: itt is igyekeztek összehozni az utcai sportautók és az F1-es versenygépek jellegzetességeit. A terv állítólag részben a Red Bull sztártervezőjének, Adrian Newey-nak a munkája, aki szokásához híven a korábbi ötleteit csiszolta tovább.

Persze minden részleten változtattak egy keveset, és ezúttal három változat lesz elérhető a játékban. A J, azaz junior változat a leggyengébb, az S, azaz Standard a középső szint, a képeken látható F pedig a csúcs. Itt a betűjelzés a fan, azaz ventilátor szó rövidítése, és egy régi ötletet elevenít fel: az 1978-ban betiltott porszívó-Brabham, a BT46-os megoldását, amely egy ventillátorral csinált vákuumot az autó alatt, ezzel növelve drasztikusan az autó kanyarsebességét. Ilyesmit ma már sem a versenypályán, sem közúton nem látni, legfeljebb múzeumokban, de a virtuális térben senkit nem zavar az autó alól kiszívott, és hátrafelé kilőtt por- és kavicszuhatag.

A Mercedesen és a Red Bullon kívül még számos autós és nem autós márka készít hasonló virtuális autókat, és arra számítunk, hogy ezek között lesznek a jövőben még elborultabb furcsaságok, mint az X2014.