Külföldi rendszámok: Magyarország enged az EU-nak

2013.12.12. 12:55

A jövőben nem csak a helyszínen, hanem akár utólag is igazolhatják külföldi rendszámú járművük magyarországi használatának jogszerűségét a magyar autósok, áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium frissen kiadott közleményében. A kapcsolódó kormányrendeletet hamarosan módosítják, mostantól nem bukja a rendszámot és nem kap többszázezer forintos bírságot a sok ártatlan autós.

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Bíróság november eleji végzésében kifogásolta, hogy a magyar hatóságok csak az igazoltatáskor fogadják el a külföldi rendszámú autók magyarországi használatához szükséges paksamétát. A bíróság vitatta a kiszabott bírság mértékének indokoltságát is.

A szabályozás kiegészítésével a járművezető a jogosultság helyszíni ellenőrzésen elmulasztott igazolását az eljáró hatóságnál nyolc napon belül pótolhatja. Az egyébként legalább 200 ezer forintos bírság helyett a kisebb súlyú szabálysértésért sokkal kevesebbet, 30 ezer forintot kell csupán megfizetnie ha be tudja mutatni a szükséges papírokat.

Az új előírás kizárólag az ezután induló eljárásokban alkalmazható, írja az NFM, vagyis senkinek nem vizsgálják majd felül az ügyét, akit eddig megbüntettek. A szaktárca azt állítja, hogy a külföldi rendszámokat itthon eddig jellemzően adóelkerülési célokból használták, ezért a törvény más rendelkezései továbbra is érvényben maradnak.

Egy kapcsolódó módosítás februártól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitányt is kijelöli a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések elbírálására. A felhatalmazás alapján a közigazgatási hatósági eljárások hatékonyabb kezelése, az egyenletesebb munkaterhelés érdekében egy új első fokú közigazgatási hatósági szervezeti elemet hoznak létre Vásárosnaményban. A Dunántúlon elkövetett szabálysértésekben továbbra is a Szombathely központú Vas megyei szerv jár majd el, zárja közleményét a minisztérium.