Már a Ford is önmagát vezeti

2013.12.14. 17:24

Az önmagát vezető autók fejlesztésében a Volvo és a Nissan is élen jár, a japánok fejlesztéseit pedig már ki is próbálhattuk. A Ford sem szeretne azonban nagyon lemaradni, így a michigani egyetemmel együttműködve folytatják fejlesztéseiket.

Míg a Nissan 2020-at tűzte ki célul, a Ford valamivel óvatosabb, ők 2025-re ígérnek teljesen autonóm módon közlekedő autókat. A tesztelést az Egyesült Államokban egy Ford Fusion (ez nálunk a Mondeónak felel meg) Hybriddel kezdik meg, melyet lézertechnológián alapuló távolságmérő rendszerrel (LiDAR) szereltek fel.

A Ford olyan megoldásokon dolgozik, amelyek a vezetőt a környezettel kommunikálva tájékoztatják a forgalmi dugókról, illetve balesetekről. Először olyan, részben autonóm megoldásokat vezethetnek be utcai autóiknál, amelyek lehetővé teszik, hogy kisebb sebességű forgalomban ne kelljen beavatkoznia a sofőrnek. Ezeket az újításokat akár az évtized végére is elérhetővé tehetik.

A környezettel és a forgalom többi résztvevőjével való kommunikáción alapuló, teljesen autonóm közlekedésre alkalmas autókra persze még többet kell várni, a 2025-ös céldátumig még rengeteg tesztelésre van szükség, hiszen csak teljesen biztonságos rendszert kaphatnak az autósok.