Új Porsche az 5-ös BMW ellen?

2014.01.16. 12:19

Úgy néz ki, a Porschénél a paletta további bővítését fontolgatják, ismét csak lefelé. Ezúttal egy kisebb szedán gyártásának lehetőségét vizsgálja a cég, amely valamikor az évtized második felében jelenhet meg legkorábban.

A Porsche elképzelése nem példa nélküli, az új modell koncepcióját tekintve erősen emlékeztet a Maserati Ghiblire. Méretében kisebb lenne, mint a Panamera, de drágább és gyorsabb, mint a kategória többi típusa, így az 5-ös BMW és a Mercedes E osztály választékából csak a legjobban felszerelt változatokkal versenyezne. Végleges döntés egyelőre nem született a fejlesztés beindításáról, viszont a Porsche feje, Matthias Müller ennek ellenére viszonylag nyíltan beszélt a témáról.

„Valóban ez az egyik ötletünk, egy autó, amely a Panamera alatt foglalna helyet a kínálatban. Ám a döntés nem könnyű. A Macannal nagyon nagyot léptünk előre: nem csak új modellt fejlesztettünk, de megdupláztuk a gyárunk kapacitását, új festőüzemet és összeszerelő gépsort létesítettünk. Most ki kell várnunk, hogy mire megyünk mindezzel, hisz minden centünket csak egyszer költhetjük el. De a képességünk megvan, hogy megvalósítsunk egy újabb elképzelést – akár ezt, akár egy másikat.” – mondta a Porsche vezérigazgatója.

A VW csoport részeként a Porschének persze sokkal több a mozgástere, mint korábban. A Pajun – azaz Panamera Junior – néven emlegetett modellhez a műszaki alapokat például együtt fejleszthetik a Bentley-vel, sőt, egy ilyen hátsókerék-hajtású padlólemezre talán még az Audi is készíthetne saját típust. Ám az is biztos, hogy egy ilyen fejlesztés nem megy egyik napról a másikra: ha már most elkezdenék, akkor sem valószínű, hogy 2017 előtt elkészülne a gyártásra is alkalmas modell.