2014.01.17. 11:49

Miután csütörtökön kiderült, hogy Németországban bíróság elé állítják Bernie Ecclestone-t, a Formula 1 kiskirályát, lemondott a versenysorozatot irányító cég vezetőségi pozíciójáról.

A német bíróság azzal vádolja Ecclestone-t, hogy 44 millió dollárral megvesztegette Gerhard Gribowskyt. Gribowsky volt felelős a német Bayern LB bank egyik csődbe ment ügyfelétől a pénzintézet ölébe hullott Formula 1 üzletrész eladásáért, és a vád szerint Ecclestone ezzel az összeggel győzte meg Gribowsky-t, hogy áron alul átjátssza az üzletrészt a CVC Capital Partners cégnek. Ezzel a manőverrel Ecclestone megerősítette hatalmát a Formula 1-ben, amelyet a CVC tulajdonában lévő Delta Topco irányít.

Ecclestone elismerte, hogy fizetett Gribowskynak, de szerinte nem megvesztegetés céljából. Ennek ellenére felajánlotta lemondását a Delta Topco vezetőségi gyűlésének, amit el is fogadtak. Ecclestone folytatja a napi ügyvitelt, de fokozottan ellenőrizni fogják.

Amíg le nem zárul a per, nem térhet vissza a pozíciójába, és ez akár három-négy évet is jelenthet. Gribowskyt bűnösnek találták és nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték - Ecclestone akár tíz évet is kaphat. Bár lemondása ellenére Ecclestone folytatja a munkáját, a kibontakozó botrány az F1 fölötti több évtizedes uralkodása végét jelentheti.