A kínaiak megszívatták az Aston Martint

2014.02.06. 15:29

Az angol sportkocsigyártó több mint 17 ezer autót hív vissza egy igazán kínos esetből kifolyólag. A gázpedál ugyanis vállalhatatlan minőségű műanyagból készült, és erre az Aston Martinnál is csak most jöttek rá, pedig a jelenség nem új.

Az Aston Martin ugyanis a Shenzhen Kexiang Mould Tool Co. nevű cégtől rendeli a gázpedálokat, amelyek műanyag öntvények. Mint kiderült, a kínai vállalkozás által használt műanyag gyengébb minőségű volt, mint amit a szerződésben vállaltak, bár az nem egyértelmű, hogy az öntvényeket készítő cég, vagy a műanyag gyártója hibáztatható-e ezért.

Mindenesetre ebből kifolyólag a gázpedálok repedezni kezdtek, és elvileg el is törhetnének, ami nagy tempónál akár életveszélyes helyzetet is teremthet. Az Aston Martin szerint a 2007 óta gyártott összes balkormányos, és a 2012 óta gyártott összes jobbkormányos autóba ilyen pedál került, kivéve a Vanquish típust. Ez 17 590 autót jelent, ezeket most a szakszervizekbe rendeli a gyártó, ahol kicserélik a gyenge minőségű pedálokat.

A gyártó szerint egyelőre konkrét balesetről nem tudnak, amely a pedál törése miatt következett volna be, de az eset így is kínos. Már csak azért is, mert rosszabb tudni, mint csupán sejteni, hogy a 40-50 milliós árfekvésű sportkocsik alkatrészeinek egy jelentős része ugyanúgy névtelen kínai beszállítóktól származik, mint bármelyik kutyaközönséges tömegautóé.