2014.02.09. 00:55

Először 2012 őszén röppentek fel a hírek arról, hogy a Koenigsegg egy minden eddiginél erősebb szupersportkocsi bemutatására készül. A céljuk az volt, hogy minden ma létező utcai autó teljesítményét és végsebességét túlszárnyalják. Úgy tűnik, ez sikerült is nekik, a One:1 hivatalos bemutatójára már csak néhány hetet kell várni: a márciusi Genfi Autószalonon leplezik le.

Bár a One:1 az Agera alapjaira épül, a számos módosítás miatt mégis teljesen új modellnek mondható. Elnevezése (1:1) a súly-lóerő arányra utal: az 1340 lóerős, ötliteres V8-as 1340 kilogrammot mozgat. Az ígéretek szerint nemcsak nulláról százra, hanem kétszázra, valamint három- és négyszázra is rekordidő alatt gyorsul majd. 450 km/h-s végsebessége pedig szintén új csúcsot jelenthet az utcai autók közt - így elveheti a trónt a 431 km/h-ra képes Bugatti Veyrontól.

A One:1 egyébként mintegy kétmillió dollárba (450 millió forintba) kerül majd. Megvásárlásához azonban nem elegendő, hogy szemtelenül gazdagok legyünk: mindössze hat darab gyártását tervezik. Ezeknek ráadásul már mindegyike elővételben gazdára talált. A március negyedikén kezdődő Genfi Autószalon után a gyártást is megkezdik, és a féltucatnyi példány összeszerelésével minden bizonnyal még idén végeznek is.