2014.02.27. 12:16

A svédek előző nagy durranása a Coupé tanulmány volt tavaly ősszel. Volt benne valami a P1800 kupéból, valami az elődeiből, de igazán a hibátlan arányok és az egyszerű, de valahogy mégis inkább kellemes, mint unalmas forma látványa ragadott meg mindenkit. És most itt egy másik, hasonló esztétikai élményt nyújtó tanulmány, amely az Estate nevet kapta.

A stílus ugyanaz, de ezúttal a P1800 ES, a háromajtós shooting brake változat volt a minta. Itt is a jó arányok adják el a formát, hisz egyébként hiába keresünk feltűnő részleteket – legfeljebb a fordított kérdőjel formájú hátsó lámpákat számolnánk ide. Az Estate mégis olyan autó, ami hosszas nézegetés után sem válik unalmassá, hisz nagy, sima felületei ellenére egyszerre sportosan lendületes, visszafogott és elegáns.

Ez is egyike azoknak a tanulmányautóknak, amelyeken a svéd gyártó tervezői a következő generációs modellek stílusát tesztelik, azaz nem biztos, hogy ebben a formában gyártásba is kerül, viszont egyes részletekkel nyilván találkozhatunk majd a következő évtized új Volvóin. Az autó persze műszakilag is a jövőt képviseli: a cég SPA jelzésű egységes platformjára épül, amely a Volvo szándékai szerint néhány éven belül levált majd minden más padlólemezt a cég kínálatában, az autó orrában pedig a szintén vadiúj Drive-E motorcsaládnak csináltak helyet.

Az Estate belső terén már egyértelműbben látszik a tanulmányautó-jelleg, bár itt is csupa olyan megoldással találkozunk, amelyek nagyon drága autókban már felbukkantak korábban is. Ilyen a műszereket, illetve a középkonzol kezelőszerveinek nagy részét kiváltó két érintőképernyő. Hogy ez a manapság gyakran látható, de erkölcsileg gyorsan avuló megoldás végül a Volvo típusaiban is teret nyer-e, vagy sem, azt egyelőre korai volna megjósolni, bár manapság egyre több jel utal rá, hogy a hagyományos műszerek, kapcsolók és gombok ideje az autókban is lejár.

Azt egyelőre korai volna megjósolni, hogy a Volvo gyártásba küldi-e az Estate egy változatát, de valószínűleg itt is ugyanazt mondják majd, mint a Coupé bemutatásakor. Egyelőre a jelenlegi kínálat leváltására koncentrálnak, azaz néhány évig biztos nem lesz kapacitás ilyen rétegmodellek fejlesztésére, de egyértelmű nemet biztosan nem mondanak majd – végső soron akár a Coupé, akár ez a négyajtós, sportos kombi könnyen válhat a svédek kirakat-modelljévé – ilyenre pedig biztosan szükség lesz.