Belendül Európában a Tesla

2014.03.10. 06:22

Az eddig visszafogott jelenlét után, 2014-ben nagy lendületet venne Európában a Tesla. Jobbkormányos változatot kapnak a britek, új kereskedések és töltőállomások tucatjai jönnek idén, ígéri Elon Musk cégvezér.

Az év végére szinte bárhova el lehet majd jutni Európában kizárólag Superchargert használva, mondta Elon Musk a Genfi Autószalonon, a kontinensen való terjeszkedés kapcsán. Jelenleg tizennégy Supercharger (a Tesla saját töltőállomásait hívják így) van Európában, ezek Norvégia, Németország, Svájc és Hollandia között oszlanak meg. Ha minden a cég tervei szerint halad, ez a lista még 2014-ben az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal, Dániával, Svédországgal és Ausztriával bővül. Igen, ha minden úgy lesz, ahogy Musk ígérte, év végén már Bécsben is ingyen tankolhatja Model S-ét az a maroknyi magyar teslás.

          Halványan a 2014-es tervezett lefedettség
 
 
 
 
 
Halványan a 2014-es tervezett lefedettség

Új bemutatótermek is tervben vannak. E téren a svédek, az olaszok és a franciák lehetnek kedvezményezettek, de az Egyesült Királyságban sincs ok panaszra. A briteknél Londonban már most is van üzlete a Teslának, idén pedig Birminghambe és Manchesterbe is jut majd egy-egy, mivel a jobbkormányos kivitel érkezésével a vállalat nagy megugrást remél. Budapestről egyelőre nem esett szó, de a Tesla határozott terjeszkedési stratégiáját ismerve nem lepődnénk meg azon sem, ha Musk jövő évi tervei közt már a magyar főváros is szerepelne. Már csak azért is, mert elő kell készíteni a terepet a három éven belül érkező, az S-nél lényegesen olcsóbb belépőmodellnek, amelynek már Kelet-Európában is lehet említésre méltó piaca.