Három Mini tűnhet el

2014.03.12. 05:52

Az elmúlt évek során a Mini egyetlen modellből álló kínálatát alaposan továbbfejlesztette. Az eredeti modell alapján készült kabrió, kupé, kombi és roadster, de a magasított Countryman alapjára is építettek egy háromajtós változatot, a Pacemant. A sok modell azonban inkább csak a költségeket növelte, hisz sok volt köztük túlzottan is hasonló. Úgy hallani, ennek a helyzetnek most véget vet a BMW.

Három, jelenleg kapható változat is közvetlen utód nélkül tűnik el. A háromajtós, magas Paceman, valamint a Coupé és a Roadster. Ez valahol érthető is, hisz a Paceman és az alap-Mini közt sem volt nagy különbség használati értékben, és miután az új Mini valamivel tágasabb lett, tovább romlanak a Paceman esélyei. A roadster ugyanígy felesleges, a vásárlók szinte ugyanazt kapják meg a kabrióval, így nem is lett igazán sikeres ez a változat, de a kupé is túl szűk volt és kényelmetlen ahhoz, hogy igazán elterjedjen.

A jövőben tisztább lesz a Mini-kínálat, hisz a Countryman és a Clubman sokkal tágasabb lesz, mint eddig – már-már családi autónak is alkalmasak lesznek – a kisautó-kínálatból pedig szintén két típus marad, a csukott háromajtós, és a vászontetős kabrió. Így csökkennek a fejlesztési költségek, miközben a megcélzott vásárlóréteg is szélesebbé válik. Egyszerűbben fogalmazva a nyugdíjazás előtt álló modelleket aligha siratja majd bárki.