Megérkezett a hatalmas luxus-BMW

2014.04.20. 15:52

Már napokkal ezelőtt megjelentek azok a híresztelések, melyek szerint a BMW egy minden eddiginél különlegesebb luxusautó-tanulmánnyal készül a Pekingi Autószalonra. A találgatások végül beigazolódtak: a bajorok leleplezték a Vision Future Luxury Conceptet.

A bronz fényezésű autó orrán hatalmas vesepár árulkodik arról, hogy milyen márkával is van dolgunk. A Pininfarina Gran Lusso tanulmány stílusjegyeit viselő újdonság váza szénszálas és alumínium elemekből áll, első fényszórójánál lézeres, a hátsónál pedig OLED technológiát alkalmaztak.

A beltérben a BMW-kre évtizedek óta jellemző, vezető felé fordított műszerek és kezelőszervek fogadnak. A sofőr előtt három darab, háromdimenziós képernyőt helyeztek el. A bal oldalin számos, az autóval kapcsolatos információ követhető, míg a középső programozható – innen akár a sebességünkről vagy az aktuális fordulatszámról is tájékozódhatunk. A harmadik, jobb oldali kijelző az információs és szórakoztató rendszerhez tartozik. A vezető emellett a Vision Head Up Display segítségével is tájékozódhat a legfontosabb forgalmi információkról – az itt megjelenő adatok mindig az adott helyzethez igazodnak.

A hátul ülő utasok sem maradnak ki semmiből: két képernyő nekik is jutott, a hozzájuk kapcsolt táblagépekkel pedig ők is tájékozódhatnak az utazással kapcsolatos tudnivalókról. Így többek közt az aktuális sebességről, a hátralévő távolságról. A filmezésre, zenehallgatásra, játékra pedig internetkapcsolattal nyílik lehetőségük. Mindemellett pedig kényelmes, tágas teret kapnak a nyugodt autózáshoz.

Részletes műszaki adatokkal ugyanakkor nem kényeztette el a kíváncsiskodókat a BMW. Így az autó pontos méreteiről sem tudunk sokat, valamint arról sem adtak még pontos információt, hogy milyen motor-váltó együttessel kínálják luxuskupéjukat. Sőt, egyelőre az sem egyértelmű, hogy milyen szerepet kaphat a tanulmányból készülő sorozatgyártású modell a bajorok palettáján. Nem kizárt, hogy a lassan modellciklusa végére érő 7-est váltja le, de az sem elképzelhetetlen, hogy új számozást kap.