Újra gyártják az 50 éves Jaguart

2014.05.16. 13:45

Különös gesztusként a Jaguarnál befejezik, amit ötven éve félbehagytak. A könnyített karosszériás, kifejezetten versenyzésre szánt E-type változatból az eredeti tervek szerint tizennyolc példányt gyártottak volna, de végül csak 12 készült. A maradékot most készítik el.

A Lightweight E-type 1963-ban és 1964-ben azzal a céllal készült, hogy a Jaguarnak legyen esélye a sportkocsi-versenyeken a Ferrarikkal szemben. Ennek érdekében a 3,8 literes sorhatos motor teljesítményét 300 lóerőre növelték, köré pedig alumínium karosszériát készítettek, ami 114 kilogrammal csökkentette az autó menetkész tömegét. Ez ugyan meglátszott a köridőkön, de ahhoz kevés volt, hogy Le Mans-ban vagy a Sebringen megverjék vele a Ferrari középmotoros prototípusait. Ugyanakkor számos kisebb versenyen öregbítették a márka hírnevét, és rendszeresen látni a fennmaradt példányokat a historic-bajnokságok sportkocsi-kategóriáiban is.

A Jaguar ezért döntött úgy, hogy kerek 50 évvel az utolsó példányok elkészülte után befejezi a sorozatot. Az autókat pontosan ugyanolyanra készítik, amilyen a 12 eredeti példány volt, ugyanazokkal az eljárásokkal – az építést a vállalat klasszikus autók felújításával foglalkozó részlege végzi majd. A vásárlók azonban abban a kivételes lehetőségben részesülnek, hogy maguk választhatják meg a vadiúj oldtimerek színét és felszereltségét.

Az már most biztosra vehető, hogy öldöklő verseny lesz az autók megvásárlásának jogáért, még akkor is, ha – ahogy sejteni lehet – egy-egy ilyen autó többe kerül majd, mint bármelyik modern csúcsmodell a Jaguar Land-Rover kínálatában. Hogy pontosan mennyibe, azt egyelőre persze nem lehet tudni, de a megcélzott közönség számára ez aligha lesz fontos szempont. Egy ilyen gép esetében – még ha afféle gyári replika is – inkább az eszmei, és nem a tárgyi érték számít.