Ingyen rendszám jár a Teslákhoz Sanghajban

2014.05.17. 18:12

Megkegyelmezne a külföldi elektromos autóknak Sanghaj. A Teslának már biztosan jár az ingyenes rendszámokból, és valószínű másoknak is jut belőle.

Sanghaj az a város, ahol csak aukción lehet új rendszámhoz jutni. Az árak évek óta nagyon elszálltak, áprilisban egy rendszámtábla átlagára 2,6 millió forintnyi jüan volt. A húszmilliós metropolisz lakossága gyors ütemben növekszik, ez az egyetlen módja, hogy korlátozzák az autók számát útjain.

A Tesla ezekben a hónapokban építi ki a jelenlétét a kínai piacon. Bár az igény már régóta megvan a Model S-re, a márkanév körüli huzavona és egyéb bürokratikus okok miatt csak mostanában jutottak el odáig, hogy végre kiszolgálhassák a kínai ügyfeleket. Sanghaj mindjárt tárt karokkal várja a márkát. Kínában a rendszámkiadási szabályozások eltérőek, de Sanghajban tízféle kínai elektromos autótípus jogosult ingyen rendszámra. A külföldi márkáknak eddig nem adtak ilyen kedvezményeket, de a Tesla érkezése kapcsán változásról hallani. Egy-egy külföldi márka első 3000 autójára adnák ingyen a táblát, amit a városban adnak el. A kaliforniaiak állítólag már meg is kapták a kedvezményt, de ugyanígy járhat majd a BMW is, akik az i3-mat vinnék.

Kína komoly ambíciókat fogalmazott meg a plug in hibrid és elektromos autók kapcsán. 2020-ra ötmillió ilyen járművet látna útjain, ehhez pedig a jövőben is szükség lesz az ehhez hasonló gesztusokra.