A világ legőrültebb rendőrautója

2014.06.04. 12:17

Az Ariel autógyár maga fejlesztette ki az Atom PL jelzésű, rendőrségi sportkocsit, amely nem sokban különbözik egy széria Atom 3.5R-től.

Az eltérés kimerül a festésben, és a megkülönböztető jelzésekben: a hátsó bukókeretre került egy viszonylag keskeny és alacsony profilú fényhíd, amelyet az autó orrán néhány LED-es kék fény egészít ki. A fekete műanyag burkolatokat fehér vázfestés, és a brit rendőrautókra jellemző kék-sárga kockás matricázás egészíti ki. Az Atom rendőrségi feladatok elvégzésére persze nemigen alkalmas, hisz a ki- és beszállás hosszadalmas és kényelmetlen feladat, amelyet tovább súlyosbít, hogy bukósisak nélkül nem vezethető a jármű. Így hiába gyorsul le bármit, mire a rendőr kikászálódna, a gyanusított már árkon-bokron túl járhat. Hogy miért készítették el mégis? Fura mód azt mondja az Ariel, hogy a motorkerékpárosok biztonságáról szóló kampány részeként. „Hamarosan bemutatunk egy vadiúj Ariel motorkerékpárt, és azt szeretnénk, ha majdani ügyfeleink olyan biztonságban lennének az utakon, amennyire csak lehet. Az üzenet egyértelmű: a motoros baleseteknek minden esetben egy nagy vesztese van, bárki is a hibás. Az, aki a motoron ült.”

Műszaki szempontból nincs lényegi változás a jelenleg gyártott civil Atomhoz képest. Kétliteres Honda négyhengeres hajtja, amely itt 350 lóerős, így akár 2,5 másodperc alatt eléri a 100 km/h-t. Ilyen értelemben valóban emlékeztet egy motorkerékpárra, hisz egyike annak a maroknyi autótípusnak, amelyek egyenesben is simán tartják a lépést szinte bármelyik motorkerékpárral.