Veszélyben a Toyota Avensis

2014.06.20. 06:17

Az Avensis soha nem volt kirívóan népszerű modell, de úgy néz ki, az aktuális eladási szinten már az is kérdéses, hogy érdemes-e költeni az utód kifejlesztésére.

A Toyota európai igazgatója, Didier Leroy egy interjúban ha áttételesen is, de utalt rá, hogy nem lesz folytatás. Arról esett szó, hogy a Toyota 2020-ra összes típusából szeretne hibrid változatot kínálni. Leroy erre azt mondta, az Avensisből nem lesz ilyen, bár azt is hozzátette, hogy mindenképp szeretnének egy középkategóriás hibrid típust kínálni. Ez pedig arra utal, hogy az Avensisnek a vezérigazgató szerint sincs jövője. A számokat ismerve persze nincs ezen mit csodálkozni, hisz az Avensis az elmúlt néhány év nagy vesztese. Míg 2010-ben még bő 55 ezret adtak el, az idei előrejelzések már csak 29 ezer példány eladását valószínűsítik. Ez a tendencia egyébként az egész szegmensre érvényes, hisz míg 2011-ben még 800 ezer középkategóriás családi modellt adtak el Európában, addig ez a szám az idén jó, ha eléri a félmilliót.

Nem csoda, hogy az elemzők szerint 2018-ban megszűnhet az Avensis, méghozzá közvetlen utód nélkül, helyette a Toyota inkább az egyterűek és a szabadidő-autók piacán erősíthet. Egy másik lehetőség, hogy egy importmodellel töltenék ki az űrt. Egyesek az Észak-Amerikában forgalmazott Camryra tippelnek, de ez kevéssé valószínű lehetőség, hisz a Camry előző generációja még kapható volt Európában, és ugyanazért szüntették meg a forgalmazását, ami most az Avensist sújtja: egyszerűen nem kellett senkinek.