Jön a legbrutálisabb Bogár

2014.06.21. 10:03

Amerikában mutatkozik be a valaha készült tán legbrutálisabb Volkswagen Beetle. A ralikrosszra épített 544 lóerős Bogár GRC néven fut majd az amerikai bajnokságban, ahol Imprezza WRX-ek, Fiesta ST-k és Hyundai Velosterek ellen kell helytállnia.

A Red Bull Global néven futó amerikai ralikrossz-bajnokság egy mindössze hároméves széria. A sorozat gyors fejlődést mutat, mezőnyében nem kevés Európában is ismert nevet találni. Itt tölti ideje egy részét Ken Block és Travis Pastrana, de a nem túl távoli múltban még a Formula–1-ben próbálkozó Nelson Piquet Juniort és Scott Speedet is ide sodorta az élet. Az idei szezonból eddig két futam ment le, mindkettőt Speed nyerte az Andretti Autosport Volkswagen Polójával. Ezt a Polót váltja le a most hétvégi harmadik fordulón a GRC néven bemutatott Beetle.

A Volkswagen USA számára fontos a GRC sikere, ezért igyekeztek, hogy – az egyébként versenyképes – Polo méltó utódot kapjon. Az autóban egy 1,6 literes, négyhengeres TSI dolgozik brutális mutatókkal. A hatsebességes szekvenciális váltóval szerelt Bogár 2,1 másodperc alatt tudja le a 0-60 mérföld/órás (96 km/óra) sprintet. Az 544 lóerős teljesítmény összkerékhajtással társul, a 17 colos felniken álló Yokohama versenygumikat elöl 35, hátul 30 centiméteres féktárcsák fékezik.

A Beetle GRC ezen a hétvégén, a bajnokság washingtoni fordulójában mutatkozik be. A pontversenyt vezető Speed mellett az Andretti Autosport másik versenyzője, Tanner Faust is ezzel a típussal áll majd rajthoz.