Így fejlesztik az új Renault Lagunát

2014.08.01. 13:32

Nem ritka, hogy az autógyártók fejlesztői idegen karosszériát használnak egy új modell főegységeinek kipróbálására. Ilyen érdekes öszvért használ a Renault is: egy Fluance-ban, amelyre a vicc kedvéért a műszakilag azonos Samsung SM3 orra került, egyértelműen valamilyen új, hosszabb tengelytávú modell főegységeit – talán futóművét, esetleg kormányművét – tesztelik.

Erre utalnak legalábbis a furán felsliccelt kerékjárati ívek, és a hátul megtoldott karosszéria: minden jel arra mutat, hogy a Fluance-nál egy számmal nagyobb típus műszaki megoldásai rejtőznek az elszabott szedán lemezei alatt. Ez pedig valószínűleg a Laguna utódja lesz, amely állítólag nincs is messze a megvalósítástól – talán már 2015-re elkészül. Az új típus várhatóan a Renault modulrendszerű padlólemezére, a CFM-re épül majd, és a jelenlegi modell bukással felérő alacsony eladásainak elemzése nyomán a franciák azt ígérik, karakteres lesz, de semmiképp sem furcsa.

Az aktuális, és az egyel korábbi Laguna generáció ugyanazzal a problémával került szembe, méghozzá nagyon hamar a pályafutása során. A műszaki tartalmuk elavultnak hatott már a bemutató idején, amit a szokatlan formával igyekeztek kompenzálni a tervezők. Az első években forradalminak ható megoldások azonban meglepően hamar elvesztették varázsukat, és ezzel földbe is álltak az eladások: Lagunákat manapság inkább csak céges, közületi és hatósági vásárlóknak lehet eladni, persze erősen kedvezményes áron.

A Renault persze nem mondhat le sem ezekről a piacokról, sem a zsugorodó, de azért még mindig nem jelentéktelen családi nagykocsi-piacról, és presztízs-szempontból sem mellékes, hogy kínálnak-e versenyképes csúcsmodellt, vagy sem. A Nissan amerikai és ázsiai, valamint a Dacia európai sikereinek köszönhetően most pénz is akad a fejlesztésre, így jön a következő nagy Renault, bár az kérdéses, hogy a Laguna nevet, amelyet a két legutóbbi a modell meglehetősen elkoptatott, tovább használják-e, vagy kitalálnak valami újat.