Szupertakarékos Mazda 3 jöhet

2014.08.21. 12:55

Ha hihetünk a híresztelésnek, két év múlva már a Mazda sem lesz dízel-elektromos hibrid nélkül. A 3-asban debütálhat az újabb kombinált hajtáslánc.

A japán sajtóból indult a hír, miszerint a Mazda is beáll a sorba, és nem marad dízelhibrid nélkül a közeljövőben. Az egyelőre bizonytalan, gyári részről meg nem erősített információk a 2,2 literes dízeles blokkról szólnak, amely az elektromos rásegítéssel állítólag harmadával lesz takarékosabb. Ez 2,5 literes fogyasztást hozhat. A kombinált hajtáslánccal kapcsolatban 2016-ot emlegetnek, a Mazda 3 félutas ráncfelvarrásával érkezhet.

A Mazda Axela hajtáslánca
A Mazda Axela hajtáslánca

Bár a világ egyik legönállóbb autógyártójaként ismert Mazda mindig is a saját útját járta, a hibrid technológia már számukra sem idegen. Jelenleg egy benzines hibridjük van, az Axela. Ez lényegében egy négyajtós Mazda 3, amit csak hazai piacon árulnak, ott is csak tavaly november óta. Az Axelát egy kétliteres benzinmotor hajtja, amely a villanyos társával kiegészülve 3,25 literes fogyasztási értéket produkál száz kilométeren.