Már készül a sport-Sandero

2014.08.29. 06:36

A Daciával eddig messze elkerülte a Renault azokat a járműtípusokat, amelyektől nem várhatott nagy nyereséget. Ám most hivatalosan is beismerték, hogy a Renault Sport nekiállt a Sandero sportváltozatát kifejleszteni, amely sokkal inkább alkalmas presztízs-építésre, mint pénzkeresésre.

A Renault Sport egyik munkatársa a Moszkvai Autószalonon beszélt erről az új projektről: Patrice Ratti azt mondja, a Sandero RS hamarosan bemutatkozik, de csak azokon a piacokon, ahogy az autót Renault néven forgalmazzák. A lényeg, hogy nem szeretnék, ha a Sandero RS és a Clio RS egymás vetélytársává válna. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy a Sanderóba kisebb teljesítményű motor kerül, mint a Clio RS-be. Ratti szerint nincs is szükség akkora teljesítményre, hisz a Sandero eleve jóval könnyebb az aktuális Cliónál.

A Sandero tömege nem sokkal több, mint egy tonna, azaz az sem kizárt, hogy a korábbi Twingo RS 130 lóerős 1,6 literes benzinmotorját kapja meg. Ez Oroszországban, Indiában és a többi kérdéses piacon valószínűleg még bőven megfelel az érvényes, az EU-ban hatályosnál általában megengedőbb környezetvédelmi normának, és igazán sportos gépet csinálhat a Sanderóból is, ahogy annak idején a Twingo második generációjából. Persze volna más megoldás is – az 1,2 literes turbómotorból is kihoztak már 132 lóerős – de az 1,6 literes szívómotor kézenfekvőbb, hisz egyszerűbb, olcsóbb, és már bevált megoldásról van szó.

Bár közvetlenül aligha vehetjük majd meg a Sandero sportváltozatát , az alkatrészei nyilván elérhetők lesznek, így nem csodálkoznánk rajta, ha a gyárihoz hasonló átépítések mifelénk is gyakoribbá válnának, miután a Renault elkezdi forgalmazni az RS kivitelt tőlünk keletre.