Lemond a Ferrari elnöke

2014.09.10. 11:53

Meglepő hír, hogy a Fiat csoport, sőt, a teljes olasz üzleti világ egyik legerősebb embereként ismert Luca di Montezemolo lemondott a Ferrari elnöki tisztjéről. Helyét a Fiat-Chrysler vezérigazgatója, Sergio Marchionne veszi át október elejével.

Montezemolo még az 1970-es években került a Ferrarihoz, ahol 1973 és 1977 között, a legnagyobb sikerek idején az F1-es csapat menedzsere volt. Később a Fiaton belül bíztak rá egyre komolyabb pozíciókat, majd Enzo Ferrari halála után, 1991-től a Ferrari elnöke lett. 2004-től a Confindustria, az olasz iparvállalatok egyesülete is elnökének választotta, és ugyanebben az évben a Fiat elnöki székébe is őt választották. Szintén ő volt az F1-es csapatok érdekvédelmi szervezetének, a FOTA-nak a vezetője 2008 és 2010 között.

Egy darabig úgy nézett ki, hogy ő a Fiat csoport legnagyobb hatalmú figurája, de 2010-ben Gianni Agnelli unokája, John Elkann vette át a helyét a Fiat elnöki székében, ugyanebben az évben a FOTA éléről is távozott, most pedig a Ferrari elnöki székéből is távozik. „A Ferrarinak fontos szerepe lesz, amikor a Fiat-Chryslert a tőzsdére viszik. Ezzel új, egész más korszak kezdődik a Ferrari számára, és jobb, ha ezekben az időkben a vállalatcsoport vezetője áll a kormánykerékhez.” - foglalta össze lemondásának hivatalos okát Montezemolo.

Egyes pletykák szerint ennél azonban több áll a háttérben. Állítólag komoly nézeteltérés volt Montezemolo és a Fiat vezetése közt a Ferrari utcai részlegének fejlesztése kapcsán, de az F1-es csapat gyenge szerepléséért is a Ferrari-elnököt tették felelőssé. A Fiatnak azonban nem érdeke, hogy drasztikus változások at hajtson végre a Ferrarinál, hisz a sportkocsigyártó, bár a forgalomnak csupán a 10%-át adja, a nyereség negyedét hozza a teljes Fiat-Chrysleren belül.