2014.09.14. 07:15

Akár három éven belül piacra dobhatja első önvezérlő autóját a Tesla. A hírek szerint ez nem más lesz, mint a 3-as BMW riválisának szánt, eredetileg Model E néven futó, ám közben átkeresztelt Model III.

A vállalat alapítója és vezetője, Elon Musk szerint ugyanakkor a 2017-ben érkező újdonságnál egyelőre csak részben autonóm közlekedésről beszélhetünk. A Teslánál folytatják a fejlesztéseket ebben az irányban, a teljes rendszert ők maguk állítják össze, és a hozzá tartozó szoftvert is házon belül programozzák – igaz, a szenzorokat és egyéb összetevőket különböző beszállítóktól szerzik be.

A Tesla-vezér arról nem beszélt, hogy esetükben mit is takar pontosan a részben önvezérlő kifejezés, de azt elmondta, hogy öt-hat éven belül már teljesen önállóan juthatnak el egyik pontból a másikba a Tesla járművei. Ez tehát egy 2020-as céldátumot jelentene – eredetileg a Nissan is éppen akkorra tervezte teljesen autonóm modelljének bevezetését. Igaz, a japánok közben módosítottak ezen, és ha minden a terveik szerint alakul, már két évvel korábban, 2018-ban megjelenhetnek az utakon a sofőr nélküli Nissanok.

Míg a Tesla Model S Európában 30 millió forint körüli áron kapható, a Model III-ért ennek mindössze a harmadát kérik majd. Ezért a különböző vezetési segédletek mellett új fejlesztésű akkucsomagot és 320 kilométeres hatótávot kaphatunk.