Újabb videó a Yaris WRC prototípusáról

2014.09.27. 13:07

Bár a rali-világbajnoki visszatérés továbbra is bizonytalan, a Toyota folytatja a Yaris WRC fejlesztését. A napokban Belgiumban videózták a prototípust.

A kilencvenes évek a japán gyártók aranykorszaka volt a ralisportban. 1993 és 1999 között csak az ázsiai szigetország márkái tudtak nyerni a konstruktőrök versenyén a világbajnokságon, majd ezt követte a franciák (Peugeot és Citroen) uralma a kétezres évek elején. A Toyota három vb-címet szerzett az aranyévek alatt (kettőt a Celicával, egyet a Corollával), majd 2000 után a gyár stratégái úgy döntöttek, inkább a Formula–1-ben költenek el dollár százmilliókat. Az elmúlt tizenöt év ralisportja így nélkülözte a márkát, jövőre azonban már biztosan jelen lesz a GT-86 raliváltozatával. A CS-R3 néven futó autót a relatív alacsony költségvetésű FIA R3 kategóriába tervezték. 2015 első félévétől bárki vásárolhat majd a Toyotától egy ilyet, hogy a különféle FIA-bajnokságokban használja. Ha kedvezően alakulnak a következő évek a márka számára, a GT-86 csak a kezdetét jelenti majd a ralis visszatérésnek.

A Yaris WRC prototípusának egy korábbi tesztjén
A Yaris WRC prototípusának egy korábbi tesztjén

A ralisport csúcskategóriáját 1997 óta a WRC-k jelentik. A világbajnokságon ilyen autóval négy gyár, a Citroen, a Ford, a Hyundai és a Volkswagen vannak jelen – hozzájuk csatlakozna a Toyota a Yarissal 2017-ben. A csúcskategóriás visszatérés a rendszeres tesztelések ellenére sem biztos. A japánok kerülik az ezzel kapcsolatos konkrétumokat, egyelőre csak a tapasztalatokat értékelik, aztán majd eldöntik, hogyan tovább.