Így nézne ki a rémálom-autó

2014.10.28. 16:36

Viccnek néz ki, de nem egészen az: hétféle autóból áll össze a legdrágábban fenntartható autó a brit Warranty Direct szerint, amelyre havi 550 fontot – bő 200 ezer forintot – lehetne elkölteni.

A brit cég, amely utólagos garancia értékesítéssel foglalkozik, pontos statisztikát vezet az elmúlt évtizedek autóinak megbízhatóságáról – ez alapján állították össze a rém-autót. A Horrific 40RR0R-nak nevezett jármű a motorját a 2004 és 2011 között forgalmazott BMW M5-ösből, a futóművét az Audi RS6-ból (2002-2011), a sebességváltóját a 2006-tól gyártott Jeep Grand Cherokee-ból, az elektronikáját a Mercedes R osztályból, a fékrendszerét a Fiat Multiplából, a légkondicionálóját az első generációs Seat Alhambrából, a kormányművét pedig a Chrysler 300C-ből kapná.

A felsorolt típusokra jellemző az adott főegységek meghibásodása: az Audi futóművét például átlagosan évente kell felújítani az adatok szerint. Más típusoknál jobb az arány, de azért nem olyan biztató, hogy M5 pörgős V10-es motorját négy autóból egyben biztosan javítani kell, ugyanilyen a fékrendszer-problémák aránya a Fiat Multiplában. A Grand Cherokeeban pedig éves szinten tízből egyben biztosan meghibásodik a sebességváltó.