A Jeep Range Rover akar lenni?

2014.11.11. 14:00

Azt már korábban hallani lehetett, hogy a Jeep egy óriási modellen dolgozik, de akkor még a Grand Wagoneer ős-SUV szellemi utódjaként emlegették. Most azonban kiderült, hogy a Jeep ezzel a típussal egész más irányba lő: a Range Rover irányába. Azaz érezhetően drágábbnak és igényesebbnek kellene lennie, mint bármelyik jelenlegi Jeep típusnak, beleértve a csúcsot jelentő Grand Cherokeet is.

A Jeep márka globális igazgatója, Michael Manley beszélt a Jeep jövőjéről, és említette meg a márka átpozicionálásának tervét. Szerinte az a cél, hogy a Jeep a Maseratival egy szintre kerüljön, csak a célközönség lenne más: az olasz luxusmárka terepes modellje, a Levante inkább a Porsche Cayenne ellenlábasa lenne a tervek szerint, míg a nagyobb Jeepek volnának a kínálat kényelmesebb darabjai. Ám nem csak a Grand Wagoneer-ként emlegetett óriással szeretne a Jeep felfele mozdulni: Manley azt is elhintette, hogy a BMW X4 és X6 riválisai is elkészülhetnek a Jeepnél.

Az korábban sem volt kérdés, hogy a Fiat számára a Chrysleren belül két márka, a RAM és a Jeep jelentette a legnagyobb értéket, és most úgy tűnik, meg is próbálják maximalizálni az ezeken szerezhető hasznot. A Jeep kínálatát például egyértelműen puhítják: kevesebb lesz a választékban az igazán kemény terepjárónak is használható modell, és több az aszfalton, akár nagy tempónál is kényelmes, luxuskivitelű autó. A nagy kérdés persze az, hogy a márka fókuszának ilyenfajta átállítása mennyire válhat be, de erre egyértelműen csak a jövő adhat választ.