Kinyírnák a dízel-autókat Franciaországban

2014.12.02. 06:20

A francia kormány arra készül, hogy fokozatosan kiszorítsa a dízelmotoros autókat a forgalomból. Ennek érdekében új autó-azonosítási rendszert készülnek bevezetni, amellyel már követhetik a legszennyezőbb autókat, és korlátozhatják azok behajtását egyes városokba.

Maga a francia miniszterelnök, Manuel Valls beszélt a témáról, és hibának nevezte, hogy az ország lakossága a dízelmotoros autókat részesíti előnyben. „Meg fogjuk szüntetni ezt a jelenséget, intelligens és következetes módon” - mondta. Ez persze nem lesz egyszerű, hisz jelenleg a Franciaországban futó autók mintegy 80%-ában dízelmotor van, és ma is kevés jó alternatíva kínálkozik. A benzines modellek a valóságban többet fogyasztanak, a villanyautók pedig drágák és korlátozott hatótávolságúak. A francia kormányzat egyelőre a gázolaj adójának emelésében látja a megoldást, ezt már jövőre megkezdik, de emellett támogatják a régi dízelmotorok korszerűsítését is utólag felszerelt részecskeszűrőkkel, és aki villanyautót vásárolna régi dízelmotoros járműve helyett, azt 10 ezer euróval támogatná az állam.

Nagy kérdés persze, hogy a dízelmotoros modellek kiszorítása közelebb viszi-e Franciaországot a céljához, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, hisz valós körülmények között a dízelautók fogyasztása, és ezzel szén-dioxid-kibocsátása is kedvezőbb, mint a legtöbb mai benzinesé. Részint az alacsony fogyasztásból adódó olcsó üzemeltethetőségnek is köszönhető, hogy a dízeles autókból egész Európában több fut, mint bármi másból: kontinens-szerte 55% az arányuk.