Gyári kémfotókon a Škoda Superb

2014.12.11. 16:20

A Škoda csúcsmodellje valamikor 2015-ben érkezik, de a gyáriak már most igyekeznek felkelteni a közönség és a szaksajtó érdeklődését. Épp ezért megmutatták az álcázott prototípusokat, és ráakasztottak néhány jól hangzó jelzőt.

Az egyik ilyen, hogy ez lesz minden idők legjobb Škodája, egy kicsit ugyan meredeken hangzik, de ha belegondolunk, nem is olyan lehetetlen. Végső soron az egész friss B8-as Passat műszaki megoldásain alapul, és várhatóan még tágasabb lesz annál – legalábbis valószínű, hogy a csehek megtartják azt a jó szokásukat, hogy a Superbet a hosszú tengelytávú kínai Passat alapjaira építik. Azt már korábban elárulták, hogy a Superb elveszti az érdekes, de komplikált kétfunkciós hátsó ajtót, amely a hátsó ablakkal együtt, vagy anélkül is nyitható volt. Ám az csak most, a gyári képek láttán vált egyértelművé, hogy az új Superb hátulja ötödik ajtóként nyílik majd.

Bár a pontos adatokat még nem közölték, a cseh sajtó értesülései szerint a tengelytáv 8 centivel nő, a csomagtartó pedig vagy 30 literrel lesz tágasabb – 625 literes alap-térfogatról hallani. Valószínű, hogy a motorválaszték megegyezik majd a Passat paletta alsó szegmenséével, az alapkivitelekbe szinte biztosan 1,4 literes turbós benzines, illetve 1,6 literes turbódízel motorok kerülnek majd. A típushoz hatsebességes kézi vagy dupla kuplungos automata váltó jár majd, és több mint valószínű, hogy lesz összkerék-hajtású változat is.

Az új Superbet a Škoda jövő februárban mutatja be, de nem csodálkoznánk rajta, ha a gyáriak addig is szivárogtatnának némi információt, az érdeklődés fenntartása érdekében.