Megszünteti a holttereket a Jaguar újdonsága

2014.12.15. 16:01

Az utóbbi tizenöt-húsz évben egyre jobban figyelnek az autógyárak a passzív biztonság javítására, aminek van egy nem kívánatos mellékhatása. Az ajtóoszlopok egyre vastagabbak, így a látómező egyre nagyobb részét takarják el a sofőr szeme elől. Ezt a problémát oldaná meg a Jaguar-Land Rover csoport új fejlesztése, amely lényegében átlátszóvá teszi a tetőoszlopokat.

Amire a rendszer alapszik, az, ha szokatlan is, de messze nem új technika. A tetőoszlop belső oldalára felületre hajlítható kijelző kerül, ezen jelenítik meg a kívül elhelyezett kamerák képének megfelelő részét. Így, ha nem is torzításmentesen, de minden látszik az autó belsejéből, amit az oszlopok egyébként kitakarnának. A Jaguar tervezői azonban nem önmagában tervezik alkalmazni ezt a megoldást, hanem a szélvédőre vetítő kijelzővel együtt. Így nem csak a látóteret tehetik teljessé, de például kiemelhetik a kerékpáros vagy a gyalogos körvonalát a sofőr számára, és megvalósíthatják a követő navigációs rendszert. Ez utóbbi lényege, hogy a navigációs rendszer egy virtuális felvezető autót vetít a képernyőre – ezt követve juthat el a sofőr a céljához.

A Jaguar fejlesztési igazgatója, Dr. Wolfgang Epple szerint a rendszer elsősorban a városokban lehet hasznos, különösen akkor, ha a hálózatos funkcióit is képesek megvalósítani. Ez ugyanis azt is lehetővé tenné, hogy más autók kameráinak információi alapján kivetítsék a képernyőre a szabad parkolóhelyek pozicióját és a benzinkutak árait. A rendszer gyártásra alkalmas változata persze még messze van a megvalósulástól, de prototípusként már működik – ez pedig azt jelenti, hogy egy évtizeden belül megjelenhet a sorozatgyártású Jaguarokban és Land Roverekben.