Jönnek a maguktól parkoló BMW-k

2014.12.16. 14:28 Módosítva: 2014.12.16. 14:29

Parkolás-segítő rendszereket már láttunk, de ezek nagyrészt igényelték a sofőr segítségét: általában kormányoznak, de a gázt és a féket a felhasználóra bízzák – részben önvédelemből, hisz így a gép nem hibáztatható, ha baj történik. A BMW azonban egy lépéssel továbbfejlesztette az ötletet: már nem is kell az autóban ülni az automata parkoláshoz, elég egy gombnyomás, és az autó magától megtalálja a helyét.

Állítólag az új lézeres letapogató-rendszer tette lehetővé a BMW Remote Valet Parking Assistant rendszerének létrejöttét, amely parkolóhely-kihasználás szempontjából új dimenziókat nyithat. A rendszer ugyanis úgy képes be- és kiparkolni az autót, hogy nem ül senki a járműben, azaz nem kell helyet hagyni a be- és kiszálláshoz. Sőt, meg is keresi a legközelebbi helyet, ahova befér. Visszafelé ugyanilyen egyszerűen működik a rendszer: a vegyél fel gomb megnyomására az autó szabályosan értünk jön a parkolóházban.

Az új lézeres letapogató rendszer, amely 360 fokban érzékel az autó környezetében, persze nem csak erre alkalmas: a BMW erre építve egy olyan ütközés-megelőző rendszert fejlesztett, amely látási viszonyoktól függetlenül felismeri az autó környezetét, és időben fékez, ha fennáll egy ütközés veszélye.

A rendszer egyelőre még fejlesztés alatt áll, de úgy hallani, hogy a 2015-2016 körül érkező 7-es BMW-be már bekerülhet egy változata. Emellett a BMW drága, i sorozatú modelljei is erős jelöltek a rendszer bevezetésére, hisz egy ilyen autó árába is bőséggel belefér az új technológia többletköltsége. Erre utal, hogy a rendszer képességeit is i3-as villanyautókkal demonstrálta a német autógyártó.