Több száz autó lángolt Franciaországban

2015.01.04. 10:40

Mintegy 940 autót gyújtottak fel Szilveszterről újévre virradóra Franciaországban. Ez a szám ugyan elképesztően magas, mégis tizenkét százalékos csökkenést jelent a tavalyi 1067 autóhoz képest.

A francia belügyminisztérium információi szerint nem beszélhetünk egy nagy, központi gyújtogatásról. Az ország különböző pontjain, egymástól függetlenül történtek az egyes esetek. Ezekkel összefüggésben 308 főt tartóztattak le. A hasonló gyújtogatások az 1990-es években kezdtek terjedni az ország keleti részén, de Párizs külvárosi részein sem ritkák. Számos különböző indítékokkal magyarázzák, van, ahol például a rendőri erőszak ellen tiltakoznak így.

A helyi lapok szerint a károsultaknak öt napon belül kell bejelenteniük a tűzesetet biztosítójuknál. Vannak azonban olyan társaságok is, akik a szerződésben nem nyújtanak védelmet az ilyen károkkal szemben, azok gyakorisága miatt. Sőt, visszaélések, biztosítási csalások is voltak már az elmúlt években. 2011-ben például egy férfi kérte meg két barátját, hogy gyújtsák fel BMW-jét, a pénzen pedig majd osztoznak. Végül csak a büntetés oszlott három részre.

Franciaországban nemcsak újévkor gyújtogatnak autókat a tüntetők, vagy éppen vandálok, hanem többek közt a július 14-i nemzeti ünnepen is. Évente mintegy negyvenezer jármű semmisül meg a lángok között.