no

Ez a jövő Golfja?

2015.01.06. 17:07

A Volkswagen is elkészítette saját tanulmányautóját a Consumer Electronics Show-ra: Las Vegasba a Golf R egy különleges változatát vitték el, amelyben azonban nem a nagy teljesítményű motor az igazán érdekes, hanem a belső tér megoldásai.

Ami elsőre szemet szúrhat, az a középkonzol felső felét elfoglaló 12,8 hüvelyk képátlójú érintőképernyő: ezen keresztül irányítható az autó minden lényeges információs és szórakoztató alrendszere. Ilyet már láttunk, ha nem is ekkora méretben, de olyat már kevesebbet, hogy a gyártó egy másik érintőkijelzőt is alkalmaz, a klímaberendezés és a fűtés szabályzókapcsolóinak kiváltására. A harmadik 12,3 hüvelykes kijelzővel pedig a hagyományos sebesség- és fordulatszám-mérőt váltják ki.

Az igazi újdonság azonban nem is ez, hanem a gesztusvezérlés: a napfénytető nyitásához elég a tetőt megérinteni, majd abba az irányba mozgatni a kezünket, amerre a tetőt mozgatni akarjuk, és hasonlóképp állíthatók az ülések is. A technika lényege egy 3D kamerarendszer, amelyet a tető peremébe építettek, és amely képes érzékelni a sofőr kézmozdulatait.

Azt nem tudni, hogy a Golfban, illetve a hasonló méretű autókban mikor terjedhetnek el az efféle megoldások, hisz egy-két éve még egyértelműen a drága luxusmodellek kiváltsága volt a csupa nagy kijelzőből álló kezelőfelület is. Ám minden arra mutat, hogy a jövőben sokkal kevesebb kapcsolóval és több érintőképernyővel találkozhatunk az autókban is, annál is inkább, mert lassan ez az olcsóbb megoldás a gyártók számára is.