Megjósolja a veszélyt a Honda legújabb fejlesztése

2015.01.09. 12:19

A távolság- és sebességtartó automatika ma már széles körben elterjedt. Sőt, azok a rendszerek sem számítanak újdonságnak, amelyek a vészhelyzet felismerésekor azonnal közbe is lépnek, igaz, az ilyesmi nagyrészt még a drága autók kiváltsága. A Honda viszont ennél is többet ígér: előre látja a bajt.

Az i-ACC rendszer állítólag felismeri, ha egy másik sávból valaki bevághat az autó elé, és fokozatos fékezéssel kerüli el a kockázatos szituációk kialakulását. A Honda megoldása kamerákkal és radarral méri fel a jármű környezetét és elemzi a többi autó mozgását, így a tervezők szerint durván 5 másodperccel előre képes megjósolni, ha egy másik sofőr éles manőverrel besorolna elénk. Ilyenkor figyelmeztet, és fokozatosan fékez, hogy elkerülje a vészhelyzet kialakulását. A tervezők szerint a működése így sokkal kiszámíthatóbb a vezető számára, mint a többi, jellemzően hirtelen fékező megoldásé.

Az persze továbbra sem egyértelmű, hogy a vezetésbe ilyen módon beavatkozó rendszerek ártanak-e vagy használnak, hisz a sofőr szándékát 100% pontossággal a legfejlettebb számítógépek sem képesek kitalálni. Az i-ACC viszont legalább nem ijeszti meg a vezetőt egy váratlan fékezéssel, ami önmagában is pozitív tulajdonságnak tűnik. Az új rendszert a Honda hamarosan elkezdi kínálni az európai CR-V-khez, de nyilván a többi drágább Hondába is bekerül, szép fokozatosan, ahogy a modellválaszték frissül.