Bolt: olcsó BMW i3 klón?

2015.01.13. 12:00

A General Motors városi villanyautót mutatott be Detroitban. A Bolt EV nagy hatótávot, jó használhatóságot és megfizethető árat ígér. Rövidesen gyártásba kerülhet.

A GM alacsony emissziójú modellkínálata eddig nagyjából ki is merült a benzin-elektromos Chevrolet Voltban, és változataiban, de úgy tűnik, Detroitban elszánták magukat a következő lépésre. Az ötajtós Bolt tisztán elektromos hajtású, egyterű-szabású jármű városi jármű, rövid túlnyúlásokkal. A formaterv divatos, de nem neveznénk különösebben jellegzetesnek – sokkal érdekesebb, ami a burkolat alatt van. Bár a részleteket egyelőre nem igazán szellőzteti a GM, annyit elárultak, hogy nagy arányban használtak alumíniumot és szálerősítésű műanyagokat a vázszerkezet elkészítésekor. A hajtásláncról szintén nem tudunk mást, csak hogy tisztán elektromos, és elég nagy akkumulátort tartalmaz hozzá, hogy akár 320 kilométert is megtehessen egyetlen feltöltéssel.

Az egész koncepció nagyon ismerős – mintha a BMW i3 egyszerűbb, olcsóbb, Chevrolet jelvényes változatát látnánk. Régi bölcsesség az iparágban, hogy onnan érdemes ötletet átvenni, ahol az már bevált, így adja magát, hogy az i3-as receptjét érdemes felhasználni, de nem gondoltuk volna, hogy a GM ilyen hamar elkészül saját modelljével. Ám ha az autó ára valóban 30 ezer dollár – 8 millió forint – alatt lesz, és tudja mindazt, amit ígér, akkor a szériagyártású Bolt eséllyel szállhat szembe a villanyautók piacán a Nissan Leaffel és a BMW i3-assal egyaránt. A kérdés csak az, hogy a szériagyártmány mikorra készülhet el, és persze hogy lesz-e belőle Opel jelvényes kivitel, amelyet Európában kínálhat a vállalatcsoport.