Titan XD: igazi óriás a Nissantól

2015.01.15. 14:32

A Ford F-150 darabos, már-már csúnya formája ellenére – vagy éppen attól – töretlenül népszerű. Úgy néz ki, a Nissan a Titan új generációjával megpróbálja a Ford után csinálni, amit csak lehet.

A Nissan Titan idestova tizenhárom éve a piacon van, és z évek során nem változott sokat. Ez persze a piacnak is köszönhető: az elmúlt évtized második felében randán megzuhant az óriás pick-upok iránti kereslet, így még az is felmerült, hogy a Nissan a Chryslertől vásárolná az utódmodellt. Ám az elmúlt öt évben lejjebb ment a benzinár, feltámadt a piac, a Fiat-Chrysler fúzió pedig hátráltatta a Chrysler és a Nissan tárgyalásait. Így mégis elkészült a Titan utóda, igaz, először csak egy drága kivitelt mutattak be belőle.

A Titan XD egyetlen, vadiúj fejlesztésű motorral lesz kapható, legalábbis a premier idején. Az 5 literes V8-as turbódízel még csak nem is a Nissan saját fejlesztése, a Cumminstól vásárolják. 310 lóerős csúcsteljesítményéhez 750 Nm csúcsnyomaték jár, ami elég, hogy a nagy pick-up hat tonnás vontatmánnyal is megbírkózzon. A kabin formáján persze a látszik a rokonság az előző Titannal, de faragtak az autó orrára egy jóval látványosabb hűtőmaszkot, negyed négyzetméteres lámpatestekkel és óriási, egyes változatokon telibe krómozott rácsozattal – épp olyannal, amilyennel mostanság a Ford F sorozata tarol. Ráadásul az autó belső tere is hasonló, darabos formatervű, mint a Fordé, bár ránézésre jobb minőségűnek tűnik.

Valószínű, hogy a későbbiekben a teljes Titan választékot az XD változataival váltják ki, nyilván lesz majd benzinmotoros változat is, a Nissan 5,6 literes V8-asával. Így a Nissan is versenyben maradhat az észak-amerikai pick-up piacon, amely most fontosabbnak látszik, mint korábban bármikor.