Tényleg betiltották a lányokat Sanghajban

2015.02.24. 11:06

A nagy gazdasági szabadság mellett hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy a Népi Kína még mindig kommunista diktatúra, bár igyekszik visszahúzni a karmait a békesség érdekében. Itt-ott azonban szükség van a határozott, kérlelhetetlen fellépésre, ha apróságokban is, hogy az átlagember érezze, kié a hatalom. Ezúttal az autókiállításokon tapasztalható, túlzottan is lengén öltözött, viszont vastagon megfizetett hölgyek verték ki a biztosítékot – állítólag a helyi hatóságok nyomására tiltották meg a Shanghaj Auto Show szervezői, hogy alulöltözött hölgyek mosolyogjanak az autók mellett.

A döntés talán furcsának tűnik, de érthetőbb lesz a dolog, ha megismerjük az előzményeket. Ahogy kommunista diktatúráéknál szokás, a pornográfia minden formája tiltott Kínában, az internetet is cenzúrázzák, és akit mégis rajtakapnak, hogy meztelen lányok képeit tölti le, azt börtönbüntetés fenyegeti. Ugyanakkor az elmúlt években az autószalonokon egyre lejjebb vetkőztek a modellek, méghozzá szemtelenül magas sztárgázsikért, és ezt elnézték nekik. Cserébe a kiállításokra egyre többen mentek el, és a hatóságok gyanúja szerint a több százezer látogató egy jelentős része a női idomokra volt kíváncsi, nem az autóipar újdonságaira, hisz a többség számára az autó még mindig elérhetetlenül drága.

A Shanghai Auto Show szervezői persze ügyesen fogalmazták meg a tiltást: a közlemény szerint tilos ízléstelenkedni, és a közmorált sértő tevékenységet folytatni. Ez pedig meglehetősen szabadon értelmezhető tiltás. Azaz helyes arcú lányok konzervatív, zárt ruhában talán megengedhetőek lesznek, ha nem túl rövid vagy feszes a szoknya – minden értelmezés kérdése. Az viszont aligha fordulhat elő büntetlenül, ami 2012-ben a Pekingi Autószalonon, ahol Gan Lulu, egy közismet modell fotóztatta magát szinte csak mellbimbót takaró ruhában.