Elhagyta a kerekét Michelisz Hondája

2015.03.07. 20:29

A Lada lehet a nagy meglepetés, de a Citroenek előnye továbbra is lesújtó. Egyelőre ennyit lehet leszűrni az idei túraautó-világbajnoki szezon első időmérő edzéséről, a Buenos Aires-i Rio Hondo versenypályáról. Michelisz számára hamar véget ért a kvalifikáció, a tizenhetedik helyről indul a holnapi két futamon.

Már az időmérő első perceiben eldőlt, hogy nem ez lesz Michelisz Norbi életének legjobb szezonnyitója. A magyar hondás rögtön első gyors körében elhagyta a Civic bal első kerekét. (bővebben később). Tiszta kör nélkül gurult vissza a boxba, nem folytathatja, az utolsó előtti helyről, tizenhetedikként rajtolhat holnap. Az időmérő első szekcióján meglepetésre az idénre sokat izmosodott Lada Vestával induló Robert Huff volt a leggyorsabb. A Citroenek erőfölénye a Vesta és Huff tündöklése ellenére szemet szúrt, mind az öt C-elysée tovább ment. Kiesett viszont a két újdonsült hondás, Dusan Borkovic és Rikard Rydell.

A második szekció elején Bennani ásta el a Citroent a kavicságyban, ami komoly kihívást jelentett a gyorsasággal és felkészültséggel nem vádolható argentin rendezőknek. Hosszas piros zászló után szűk három percben küzdött a maradék tizenegy pilóta a továbbjutásért. Ez elsőként a negyedik citroenes Ma Csing-Huának sikerült, őt követte a címvédő Jose-Maria Lopez és Yvan Muller. Az utolsó fordulóba Loeb fért még be, valamint legjobb hondásként Tiago Monteiro. Rejtély, hogy a Ladák lendülete hova tűnt ekkorra, bár nagy valószínűséggel a fordított sorrendes második futamra taktikáztak ekkor. Sikerült. Tízedik helyével James Thompson megszerezte a pole-t, Huff viszont kevésbé lehetett boldog tizenegyedikként.

A hajrában aztán egymás után úsztak el a gyors körök: Ma, Loeb és Monteiro sem úszta meg kiadós fűjárás nélkül. Az idei első nagy meccs így újfent Muller és Lopez között zajlott, a hazai pályán hajtó Lopez a tavalyi argentin időmérő után ismét oktatta a franciát, és bő egy másodperces előnnyel hozta a kvalifikációt. Első futam holnap 18:50-kor.