Q6 és Q8, a legújabb Audi nagyágyúk

2015.03.11. 06:11

A prémium-kategóriában a modellszaporítás ma már szinte kötelező sport, és az Audi a legeredményesebb művelői közé tartozik a Mercedesen kívül. Ezúttal két szabadidő-autóval bővülhet a választék, a Q6-ossal és a Q8-assal, amelyek közül az első már nem lehetn agyon messze, erre utal, hogy egy vázlatot is mutattak róla.

A Q6-osról egyelőre annyi sejthető, hogy méretben a BMW X6 és a Mercedes GLE Coupé közvetlen ellenfele lehet, de állítólag csak elektromos hajtással lesz elérhető, így inkább a Tesla Model X-re lehet veszélyes. Annyit árultak el róla a gyáriak, hogy a szabvány hosszmotoros MLB padlólemezre épül, akárcsak az új Q7-es, és hogy egy hatalmas, 100 kWh-s akkumulátor-csomag kerül bele, amellyel a hatótávolsága 290 km felett lesz. Ezzel ugyan elég komoly üzleti kockázatot vállal az Audi, hisz nincs rá garancia, hogy egy ilyen drága elektromos szabadidő-autóból el tudnak adni annyit, amennyivel fedezhető a fejlesztés és a gyártás költsége, de nyilván presztízskérdés is, hogy a Teslának konkurenciát teremtsenek.

A másik újdonság, amelyről még csak beszélnek, a Q8 lesz, amelyet a Q7 sportosabb változataként írtak körül. Leginkább talán az X6-os BMW egy számmal nagyobb, megalománoknak szánt változataként tudnánk elképzelni.

Egyelőre mindkét modell fejlesztés alatt áll. Azt egyértelműen kijelentették, hogy a Q6 nem érkezik meg 2017 előtt, a Q8 pedig nemrég kapott zöld utat, ami azt jelenti, hogy még minimum három év, mire zöld utat kap.