2015.03.14. 15:07

A vezető szemmozgását követő adaptív fényszórón dolgoznak az Opel mérnökei. Bár a megoldás sorozatgyártásba ültetésére még várni kell, a németek addig sem tétlenkednek: az Audiéhoz hasonló mátrix-LED megoldást akár másfél éven belül bevezethetnek.

A szemmozgást követő rendszer a gyáriak szerint éjszaka egy kamera segítségével figyeli az autóvezető szemeit, annak mozgásáról másodpercenként ötven képet készít, ezeket kiértékelve tudja megállapítani, merre is néz a sofőr éppen. A megfelelő információk birtokában pedig a helyes irányba állítja az első lámpák fényét.

A projekt felelőse, Ingolf Schneider azt mondja, már két éve dolgoznak ezen a megoldáson, közben alaposan elemezték az emberek viselkedését, és vezetés közbeni szemmozgását ahhoz, hogy megfelelően tudják felprogramozni a rendszert. Mivel a megfigyelések alapján a sofőrök szeme pontról pontra ugrál, így bizonyos késleltetést is hozzá kellett adniuk az algoritmushoz, hogy ne egy zavaróan ugráló fénycsóvát kapjanak eredményként.

Persze mint minden más új fejlesztés, ez is felvet néhány érdekes kérdést. Például azt, hogyan viselkedik majd a fényszóró, amikor megállunk egy kereszteződésben, és ott a fejünket is elfordítva, minden irányba alaposan szétnézünk. Vagy éppen tájékozódás közben pásztázzuk az út két oldalán fekvő épületeket.

Azt egyelőre nem tudni, mikor készül el teljesen a szemmozgást követő fényszóró, így az is kérdéses, hogy mikor és mely modellekben jelenhet meg sorozatgyártásban.