Mit tud 14 milliárdért a csoda-trafi?

2015.03.23. 16:24

Február elején adtunk hírt az akkor még csak próbaüzemben működő VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózatról. Az új eszközök nem csak a sebességtúllépést, de olyan egyéb szabálysértéseket is regisztrálnak, mint biztonsági öv be nem csatolása, vagy a buszsáv jogtalan használata. A 14 milliárd forintból kiépülő rendszer próbaüzeme március 26-án véget ér, ettől a naptól kezdve már ténylegesen büntethető a kamerák által kiszűrt szabálysértés. 

Az uniós forrásból szolgálatba álló 160 mobil KKEP (Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont) a jelenleg működő 80 darab hagyományos kamerát váltja fel, ezeket már csak az új darabok karbantartása, vagy meghibásodása esetén veszik majd elő. Ez nem jelenti a kamerák számának növekedését, mivel néhány évvel ezelőtt 180-190 ilyen eszközt üzemeltetett a rendőrség. A tényleges működés első hat hónapjában még csak sebességellenőrzésre használják az új kamerákat, de októbertől már a piroson való áthajtás, a behajtási tilalom megszegése, vagy például a kihangosító nélküli telefonálás sem marad észrevétlen, ezeket a szoftver automatikusan felismeri.  A rendszer további részét képezik a közel 130 helyszínre szánt, tervek szerint 365 forgalmi sávot figyelő fix telepítésű KKEP-k, amelyek első példányai szintén a harmadik negyedév elején lépnek működésbe, viszont onnantól szünet nélkül figyelik a forgalmat.

A rendőrség abban bízik, hogy már a rendkívül hatékony új eszközök okozta fenyegetés is elég a balesetek számának csökkenéséhez. Természetesen bírságok kiszabása ezentúl sem lesz automatikus, mert a rendszer továbbra is csak felismeri a helyzeteket, majd egy szakember elbírálja azokat, várhatóan 250-300 rendőr fog ezzel foglalkozni. Az inteligens kamerahálózatban további lehetőségek is rejlenek: a rendszámfelismerés a lopott járművek kiszűrését, míg a forgalomszámlálás a torlódások elkerülését segítheti elő.