Indiaiak vennék meg a Pininfarinát

2015.03.26. 06:47

Nagyjából húsz éve látszik, hogy az önálló formatervező stúdiók ideje lejárt. A nagy hármak közül a Bertone csődbe jutott, az Italdesign pedig beolvadt a Volkswagen birodalomba, csak a Pininfarina áll még, bár régóta hallani, hogy az olasz cég komoly anyagi nehézségekkel küzd. A legújabb hírek szerint azonban már tárgyalnak a cég eladásáról, a vásárló pedig az indiai Mahindra lehet.

Bár a Bloomberg értesüléseit egyelőre egyik fél sem volt hajlandó érdemben kommentálni, egy ilyen felvásárlás mindkét fél számára előnyös lehet. A Pininfarina végre biztos anyagi hátteret tudhatna maga mögött – amire legalább egy évtizede nem volt példa – a Mahindra pedig egyszerre jutna egy nagyon jól csengő névhez, az iparág egyik legjobb formatervező csapatához és egy európai bázishoz. Az indiaiak ugyanis meghatározó tényezővé szeretnének válni a világ autóiparában, és a Ssangyong felvásárlásával közelebb is kerültek ehhez, hisz a koreai gyártóval viszonylag korszerű technológiához jutott a cég. Azt viszont már többször bizonyította a koreai terepjáró- és luxusautó-gyártó, hogy a formatervezést nem igazán érzi, így a Pininfarina jól egészítené ki a Mahindra többi leányvállalatát.

A Mahindra emellett nemrég megegyezett a Peugeot-val a franciák motorkerékpár-üzletágának megvásárlásáról, sőt, tavaly év végén olyan pletykákat is hallhattunk, hogy az indiai óriásvállalat ajánlatot tett a Saab maradékának felvásárlására. Igy – figyelembe véve, hogy a Mahindra láthatóan birodalmat épít – a Pininfarina bekebelezése illik a képbe, de biztosabbat persze mi sem mernénk mondani.