Amerikai gyárat építene a Volvo

2015.03.31. 11:22

Most, hogy elkezdődött a Volvo modellpaletta megújulása, a svédek a gyártókapacitás növelésének lehetőségével is elkezdhettek foglalkozni. Jelenleg az Egyesült Államokban keresnek helyszínt egy új üzemnek, ahonnan a helyi piac igényeinek nagy részét kielégíthetik.

A Volvo a hírek szerint mintegy 500 millió dollárt szán a beruházásra, és ezért vadonatúj autógyárat építenének valahol az Egyesült Államokban. A döntés érthető: Észak-Amerika autópiaca ismét növekedőben van, és a Volvo terveiben is lényeges szerepet szán az itt elérhető növekedésnek. Egy helyi üzem létrehozása pedig sok szempontból előnyös lenne: a Volvo amerikai árai nem függnének a valutaátváltási árfolyamoktól, ami stabilabb üzletmenetet jelentene, ezen felül gyorsabban elégíthetnék ki az itteni vásárlók egyedi igényeit. Az is elképzelhető, hogy más gyártókhoz hasonlóan egyes típusok gyártását teljes egészében ide költöztetik – az XC90 például jó jelölt lenne, hisz a nagy szabadidő-autó amúgy is Észak-Amerikában számíthat a legnagyobb népszerűségre.

Amennyiben hamar eldől, hogy hol épít üzemet a Volvo az Egyesült Államokon belül, úgy két-három éven belül meg is indulhat az amerikai gyártás. Az időzítés jó, hisz addigra nagyrészt lezajlik a cég modellváltási programja, és a frissen kifejlesztett közös padlólemeznek köszönhetően a Volvo nagyobb modelljei közül akár több típust is gyárthatnak egyazon gyártósoron az amerikai üzemben.