Renault-részvényt vásárol Franciaország

2015.04.08. 15:54

Kényes dolog ez az állam és hazai autógyártó vállalatai között Franciaországban. Amikor baj van, a gyártók szívesen veszik az állami segítséget, de ha megy a szekér, szabadulnának. Most épp ez utóbbi a helyzet a Renault-nál, és ez most sokba fog kerülni az adófizetőknek.

A gazdasági minisztérium azt közölte, hogy 1,3 milliárd euróért vásárol Renault részvényeket – ez a papírok 4,7%-ának megszerzésére elegendő – azért, hogy megtartsa eddigi szavazati jogát az óriásvállalaton belül. Tavaly óta hatályos egy jogszabály Franciaországban, amely szerint a két évnél régebben birtokolt részvényekhez tartozó szavazati jog mértéke automatikusan duplájára nő, de ezen az éves közgyűlés változtathat. A Renault közgyűlése április 30-án lesz, ahol a minisztérium most azt szeretné biztosítani, hogy véletlenül se szavazzák vissza a korábbi, részvényarányos szavazati arány rendszerét.

A hivatalos magyarázat persze az, hogy így is szeretnék támogatni a hosszú távú befektetési stílust, amely jó a dolgozóknak és növekedésnek, de ennél valószínűleg prózaibb az ok. Ha a közgyűlés elfogadja, hogy visszatér a vállalat a részvényarányos szavazási rendszerhez, az az állam 17,5%-os szavazati arányát 15%-ra csökkentené, márpedig politikus kevés dologtól fél jobban, mint hogy egy nagyvállalat akkor talál elbocsátani nagyobb tömegeket, amikor épp hatalmon van. Így inkább nagy összegeket ölnek Renault részvényekbe, legalább a közgyűlés lezajlásáig, mint hogy veszítsenek a befolyásukból a Renault vezetőségén belül.

A francia állam hagyományosan a Renault egyik nagy részvényese: már 15%-kal is az egyik legnagyobb – csak a Nissannak van ugyanekkora részesedése – de a részvényvásárlás után 19,7%-ra emelkedik a részesedésük, ami az aktuális rendszer szerint 23,7%-os szavazati aránynak felel meg. A tervek szerint azonban ez az állapot ideiglenes: valószínű, hogy a most megvásárolt részvénycsomagot májusban el is adják.