F1-es legendák készítik a legtakarékosabb autót

2015.04.10. 13:59

Gordon Murray önmagában is nagyon nagy név azok számára, akik követték a Formula 1-et a 1970-es és 80-as években, és most újabb F1-es legenda csatlakozik hozzá a takarékos kisautó-fejlesztésben. Osamu Goto a Honda versenymotor-fejlesztési részlegének vezető mérnöke volt, az 1988-as bajnok McLaren Hondán még együtt dolgozott Murray-jel. Most egy nagyon kis belső súrlódású motort készít Murray szuperkönnyű kisautója számára.

A Project M nevű tervezetet a Shell szponzorálja, a célja pedig egy olyan, belsőégésű motorral hajtott modell kifejlesztése, amely komplikált hibrid hajtás nélkül is kivételesen takarékos lehet. Ugyanakkor nem egy szériagyártású autót állítanak elő, a lényeg inkább az, hogy új eljárásokat dolgozzanak ki a fogyasztás további csökkentésére. Valószínűleg a 2010-ben bemutatott Murray T25-öshöz hasonló, farmotoros, ultrakönnyű kisautót készítenek, de hatékonyabbat, jobb, áramvonalasabb formával, kedvezőbb helykihasználással. A T25-ösbe annak idején Smart hajtáslánc került, és azzal is elment száz kilométert 2,9 liter benzinből. Osamu Goto azonban olyan motort készít, amellyel ezt az eredményt is jócskán meg lehetne javítani. Állítólag egy 660 köbcentis japán háromhengeres lesz az alap, amilyet a szigetország adókedvezményes Kei kategóriájában használnak, ezt alakítja és hangolja át úgy, hogy kisebb legyen a belső súrlódása és a lehetséges legalacsonyabb fogyasztással üzemelhessen. A munkában természetesen a Shell is részt vesz: ők kis belső súrlódású kísérleti kenőanyagokat szállítanak az új motorhoz.

A munka már folyik, és azt tervezik, hogy a Project M végeredményét az idén novemberben leplezik le. Hogy mi lesz a folytatás, azt egyelőre nem tudni, de Murray már megállapodott a Yamahával, amely Motiv-e néven bemutatott kisautójánál már a Murray cégétől licencelt tervezési és gyártási elveket hasznosítja. Murray azt mondja, a Project M célja, hogy megmutassa, hogy lehet fenntartható közlekedési eszköz az autó a 2050-es években, amikor az előrejelzések szerint mintegy 9 milliárdan lakják majd a Földet, és a háromnegyedük városokban él majd.