2015.04.14. 06:28

Ferdinand Piech korábban maga is vezette a Volkswagen napi ügyeit, de most már több mint egy évtizede a felügyelőbizottság elnökeként igyekszik kézben tartani a konszernt. Eddig úgy tűnt, a Porsche család egyik legaktívabb tagja elégedett a VW vezérigazgató, Martin Winterkorn munkájával, de a múlt pénteken megjelent egy interjú a Der Spiegel című német újságban, amelyben gyakorlatilag megvonja a bizalmát a vállalat vezetőjétől.

Piech azt mondja, igyekszik távolságot tartani a vezérigazgatótól, és úgy véli, nem Winterkorn követi majd őt az elnöki székben. Ez lényegében nyílt hadüzenet, annak ellenére, hogy Winterkorn annak idején a kinevezését is Piechnek köszönhette. Belső források szerint azért alakult ki feszültség, mert Piech kritizálta a VW gyenge amerikai szereplését: az egymilliárd euróból felhúzott amerikai gyár gyenge kihasználtsággal működik, és a VW eladásai sem javultak érdemben a helyben gyártott, és a helyi igényekhez igazított óriás-Passat bemutatása ellenére. Úgy tűnik, a vita elmérgesedett, így Piech most nyilvánosan támad.

Ám úgy tűnik, Winterkorn egyelőre jól áll: egyelőre mindenki az ő pártjára állt, aki még részt vehet a játszmában. A Porsche családot képviselő Porsche SE, a VW csoport legnagyobb részvényese részéről Wolfgang Porsche azt nyilatkozta, hogy Piech – aki egyébként az unokatestvére, és tulajdonostársa – nem egyeztetett a családdal, így az interjúban csupán a magánvéleményét közölte. Emellett a VW 20%-át birtokló Alsó-Szászország tartomány gazdasági minisztere, és a szakszervezeti vezetők is támogatásukról biztosították Winterkornt.

Ennek ellenére számos elemző úgy érzi, hogy Winterkorn pozíciója veszélyben van, és ezzel a VW, mint befektetési célpont is bizonytalanabbá válik. Piech önmagában persze nem rúghatja ki Winterkornt, hisz ebben egyelőre senki nem támogatja. Annak idején, amikor Winterkorn elődjét, Bernd Pischetsriedert lapátra tette, abban a szakszervezetek segítették, amelyek egy komolyabb kirúgási hullámtól tartottak. Erről azonban egyelőre szó sincs: Winterkorn jó kapcsolatot ápol a helyi munkástanács vezetőjével, aki azt mondta, meggyőződése szerint a vezérigazgató a legjobb autóipari menedzserek egyike.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyilvánosság előtt zajló belháborúnak mi lesz a vége, elvégre Ferdinand Piech kőkemény és gátlástalan harcos hírében áll, viszont most látszólag Winterkorn kezében van a több adu.